Kayu Keramat Keledek
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
200 gm tepung gandum
1/2 sudu kecil soda bikabonat
50 gm keledek oren, kukus dan haluskan
1/4 sudu teh garam
20 gm Marjerin
40 gm gula kaster
5 gm Yis segera
120 ml air suam

Salutan : Gaul rata
1/4 cawan gula perang halus
1 sudu kecil serbuk kayu manis

Cara-cara :
  1. Larutkan Yis dengan air suam dan sedikit gula.
  2. Biar kembang dan berbuih.
  3. Satukan tepung, soda bikabonat dan keledek.
  4. Gaul rata dan masuk kan marjerin, gula dan garam.
  5. Tuang bancuhan yis dan uli hingga menjadi doh.
  6. Tutup doh dan biar mengembang 2 kali ganda.
  7. Kempis kan doh dan canai memanjang.
  8. Potong 5-7 cm dan bentuk kan lonjong seperti kayu.
  9. Panaskan minyak, goreng dengan api kecil hingga keperangan.
  10. Golek kan di atas salutan gula perang kayu manis.
  11. Hidang dengan celupan sos Koko cili.


Sos Koko Cili
1/4 cawan serbuk koko
4 sudu besar air panas
3 sudu besar susu pekat manis
1 sudu kecil serbuk cili

Cara-cara :
Larutkan serbuk koko dengan air panas dan susu pekat.
Masak dengan api kecil hingga larut.
Masuk serbuk cili dan gaul rata.


Kayu Keramat Keledek