MASAK LEMAK KERANG SAYUR CAMPUR
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
600 ml Santan Sederhana pekat
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
600 ml Santan Sederhana pekat
2 keping Tauhu Goreng, potong dadu
150 gm Taugeh
150 gm Taugeh
100 gm Pucuk Paku
100 gm Isi Kerang
3 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1 tangkai Cili Merah
100 gm Isi Kerang
3 ulas Bawang Merah
2 ulas Bawang Putih
1 tangkai Cili Merah
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu kecil Lada Hitam, di tumbuk
1 sudu kecil Lada Hitam, di tumbuk
1 sudu kecil Serbuk Lada Putih
PENYEDIAAN:
- Hiris bawang merah dan bawang putih.
- Masuk ke dalam periuk bersama santan, lada hitam dan cili merah.
- Masukkan pucuk paku, masak hingga mendidih,
- Masukkan isi kerang, tauhu dan taugeh.
- Perasakan dengan garam dan serbuk lada putih.
- Tutup api, biarkan taugeh lembut dengan haba di dalam periuk.
MASAK LEMAK KERANG SAYUR CAMPUR