SAMBAL TERONG THAI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN
1 biji Terung Panjang
6 ulas Bawang Merah
3 ulas Bawang Putih
3 tangkai Cili Merah
10 tangkai Cili Padi Merah dan Hijau
Gula, Garam dan Perasa secukupnya
1 sudu kecil Sos Ikan
1/2 biji Jus Limau
1 pokok Daun Ketumbar, di hiris


CARANYA:
  1. Terung di belah dua dan potong pendek. Bakar tanpa minyak hingga lembut. Ketepikan
  2. Goreng bawang merah, bawang putih dan cili dengan sedikit minyak hingga layu.
  3. Kemudian tumbuk bersama terung hingga hancur.
  4. Perasakan dengan garam, gula, sos ikan dan jus limau.
  5. Tambah daun ketumbar dan gaul rata.


SAMBAL TERONG THAI