GETUK TAPAI UBIKAYU
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
400 gm Tapai Ubikayu Manis
1 sudu besar Gula Pasir - optional
1/2 cawan Kelapa Parut putih
1/4 sudu teh Garam
Minyak untuk menggoreng

BAHAN SALUTAN:
1 cawan Tepung Beras Teratai
1 sudu makan tepung gandum
3/4 cawan Air
1/2 sudu teh Garam
sedikit Serbuk Kunyit


CARA-CARA:
  1. Lenyek tapai hingga hancur.
  2. Gaulkan dengan gula, kelapa, dan garam sehingga sebati.
  3. Bentukkan seperti bebola kecil.
  4. Satukan semua bahan salutan, gaul sebati.
  5. Tidak terlalu pekat atau cair.
  6. Celupkan bebola getuk ke dalam bahan salutan.
  7. Masukkan ke dalam minyak panas
  8. Goreng terendam sehingga keperangan.
  9. Angkat dan toskan minyak.
  10. Sedia dihidangkan.

GETUK TAPAI UBIKAYU