KUIH KASTURI
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:

1 1/2 cawan Kacang Hijau
1/2 cawan Kelapa Parut
3/4 cawan Gula Pasir
1/2 sudu teh Garam
3 sudu besar Tepung Gandum
Minyak untuk menggoreng

CARA-CARA:
  1. Rendam kacang hijau 1-2 jam, rebus hingga empuk.
  2. Bila airnya hampir kering, masukkan gula dan garam.
  3. Kacau dengan api perlahan hingga hampir kering.
  4. Masukkan kelapa parut, gaul rata.
  5. Tambahkan tepung, gaul hingga rata dan kering.
  6. Sejukkan dahulu dan bentukkan bulat2 dan leperkan.
  7. Celup dalam bancuhan tepung kemudian goreng hingga keperangan.
BANCUHAN TEPUNG:
1 cawan Tepung Beras Teratai
1 sudu besar Tepung Gandum
1 sudu teh Air Kapur 
1/2 sudu teh Garam
1/2 sudu teh Serbuk Kunyit
3/4 cawan Air

CARA:
  1. Satukan semua bahan, gaul rata.  
  2. Tambah air bertahap, kacau hingga mendapat adunan tidak terlalu cair atau pekat.
  3. Tambah atau kurangkan air jika perlu.

KUIH KASTURI