LAKSAM KELANTAN
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
500 gm Tepung Beras (1 paket)
1/4 cawan Tepung Gandum
3 cawan Air biasa
3 1/4 cawan Air Panas 
4 sudu besar Minyak 
1 sudu teh Garam

PENYEDIAAN:
  1. Satukan tepung beras dan gandum dalam bekas.
  2. Masuk air biasa, kacau dan masuk air panas sedikit-sedikit.
  3. Kacau hingga mendapat bancuhan cair, agak2 melekat di senduk.
  4. Panaskan kukusan. 
  5. Leser tutup periuk atau loyang dengan sedikit minyak.
  6. Panaskan sebentar dalam kukusan.
  7. Tuang 1 senduk adunan, kukus 3-4 minit hingga mengelembung.
  8. Angkat dan gulung kemas ketika masih panas.

TIPS:
Kacau bancuhan setiap kali hendak mengukus supaya tepung tidak mendap ke bawah.
Bersihkan loyang, keluarkan tepung yang melekat pada loyang dengan spatula plastik.
Kemudian leser semula dengan minyak.


BAHAN KUAH:
1 kg ekor Ikan Selayang
10 ulas Bawang Merah
1 cm Halia
1 sudu besar Lada Hitam
4 cawan Santan sederhana pekat
2 cawan Air atau secukupnya
2 keping Asam Gelugur
Garam secukup rasa

PENYEDIAAN KUAH:
  1. Rebus ikan dengan sedikit air, asam gelugor dan garam.
  2. Angkat dan toskan.
  3. Siat isi ikan, kisar dengan air rebusan tadi bersama bawang, halia dan lada hitam hingga halus.
  4. Masuk ke dalam periuk bersama air.
  5. Kacau hingga naik wap, masukkan santan dan garam secukupnya.
  6. Kacau, biar sekali mendidih.
  7. Tutup api dan kacau lagi hingga wapnya keluar supaya kuah tidak berketul.

SAMBAL LADA:
4 tangkai Cili Kering (rebus dan toskan)
3 tangkai Cili Merah
6 tangkai Cili Padi Hijau
Sedikit belacan
4 biji Limau Nipis (ambil jusnya)
sedikit gula dan garam

Kisar bersama jus limau hingga hancur, perasakan dengan gula dan garam secukupnya.


BAHAN ULAMAN - di hiris halus
Timun
Kacang Panjang
Daun Serai Kayu
Daun kesum
Taugeh

Hidangan : Potong laksam setebal 1cm dan hidang bersama kuah, sambal belacan, dan ulam.


LAKSAM KELANTAN