LAKSAM KELANTAN
By Kak Wan @ Wan Resipi
BAHAN-BAHAN:
500 gm Tepung Beras (1 paket)
1/4 cawan Tepung Gandum
3 cawan Air biasa
3 1/4 cawan Air Panas
4 sudu besar Minyak
1 sudu teh Garam
BAHAN-BAHAN:
500 gm Tepung Beras (1 paket)
1/4 cawan Tepung Gandum
3 cawan Air biasa
3 1/4 cawan Air Panas
4 sudu besar Minyak
1 sudu teh Garam
PENYEDIAAN:
- Satukan tepung beras dan gandum dalam bekas.
- Masuk air biasa, kacau dan masuk air panas sedikit-sedikit.
- Kacau hingga mendapat bancuhan cair, agak2 melekat di senduk.
- Panaskan kukusan.
- Leser tutup periuk atau loyang dengan sedikit minyak.
- Panaskan sebentar dalam kukusan.
- Tuang 1 senduk adunan, kukus 3-4 minit hingga mengelembung.
- Angkat dan gulung kemas ketika masih panas.
TIPS:
Kacau bancuhan setiap kali hendak mengukus supaya tepung tidak mendap ke bawah.
Bersihkan loyang, keluarkan tepung yang melekat pada loyang dengan spatula plastik.
Kemudian leser semula dengan minyak.
BAHAN KUAH:
1 kg ekor Ikan Selayang
10 ulas Bawang Merah
10 ulas Bawang Merah
1 cm Halia
1 sudu besar Lada Hitam
4 cawan Santan sederhana pekat
2 cawan Air atau secukupnya
2 keping Asam Gelugur
Garam secukup rasa
4 cawan Santan sederhana pekat
2 cawan Air atau secukupnya
2 keping Asam Gelugur
Garam secukup rasa
PENYEDIAAN KUAH:
- Rebus ikan dengan sedikit air, asam gelugor dan garam.
- Angkat dan toskan.
- Siat isi ikan, kisar dengan air rebusan tadi bersama bawang, halia dan lada hitam hingga halus.
- Masuk ke dalam periuk bersama air.
- Kacau hingga naik wap, masukkan santan dan garam secukupnya.
- Kacau, biar sekali mendidih.
- Tutup api dan kacau lagi hingga wapnya keluar supaya kuah tidak berketul.
SAMBAL LADA:
4 tangkai Cili Kering (rebus dan toskan)
3 tangkai Cili Merah
6 tangkai Cili Padi Hijau
3 tangkai Cili Merah
6 tangkai Cili Padi Hijau
Sedikit belacan
4 biji Limau Nipis (ambil jusnya)
sedikit gula dan garam
Kisar bersama jus limau hingga hancur, perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
4 biji Limau Nipis (ambil jusnya)
sedikit gula dan garam
Kisar bersama jus limau hingga hancur, perasakan dengan gula dan garam secukupnya.
BAHAN ULAMAN - di hiris halus
Timun
Kacang Panjang
Daun Serai Kayu
Daun kesum
Taugeh
Daun Serai Kayu
Daun kesum
Taugeh
Hidangan : Potong laksam setebal 1cm dan hidang bersama kuah, sambal belacan, dan ulam.
LAKSAM KELANTAN