Sumber : Zara_Klate@myresipi
Apam Eno
Bahan-bahan
300gm tepung beras
180gm gula pasir
1 sudu besar yis kering
280ml - 300ml air
3 sudu kecil eno putih (1 sudu untuk 1 bahagian)
Pewarna merah, hijau, kuning
1/2 biji kelapa parut muda + sedikit garam (di kukus)
Menghasilkan 40-50 biji
Cara-cara :
1. Bancuh tepung dengan air sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan yis dan gula, kacau hingga sebati.
2. Perap tepung semalaman (bancuh malam dan kukus keesokkan pagi)
3. Bahagikan bancuhan kepada 3 bahagian. Warnakan setiap satu bahagian.
4. Masukkan 1 sudu kecil Eno dalam setiap satu bahagian yang di warnakan tadi. Kacau perlahan hingga berbuih.
5. Panaskan pengukus, masukkan acuan apam dan panaskan sekejap. Kemudian tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 15 minit hingga masak.
6. Gaul kelapa parut bersama sedikit garam, kemudian kukus sebentar dan hidang bersama kuih apam.