Apam Harum Manis
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Sumber : Rozzan
Bahan A
200g gula melaka
240 ml air
Bahan B
3 biji telur (saiz sederhana)
135 gm gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
Bahan C - di ayak
240g tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
3/4 sudu teh bicarbonate of soda
1/4 sudu teh garam
Bahan D
40 gm mentega dicairkan
6-7 biji pisang raja (di hiris bulat)
Cara-cara :
1. Masak bahan A dan jadikan air gula. Kemudian tapis dan sejukkan.
2. Pukul bahan B hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan bahan C yang telah diayak sedikit demi sedikit berselang seli dengan bahan A (sirap gula melaka) sambil di putar hingga rata.
4. Akhir sekali masukkan mentega cair, gaul hingga sebati.
5 Sapukan acuan-acuan kecil dengan mentega. Tuangkan separuh adunan kedalam acuan dan letakkan hirisan pisang keatas adunan tadi.
6 Kukus selama 15-20minit. Sejukkan dahulu sebelum keluarkan dari acuan.
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Sumber : Rozzan
Bahan A
200g gula melaka
240 ml air
Bahan B
3 biji telur (saiz sederhana)
135 gm gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
Bahan C - di ayak
240g tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
3/4 sudu teh bicarbonate of soda
1/4 sudu teh garam
Bahan D
40 gm mentega dicairkan
6-7 biji pisang raja (di hiris bulat)
Cara-cara :
1. Masak bahan A dan jadikan air gula. Kemudian tapis dan sejukkan.
2. Pukul bahan B hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan bahan C yang telah diayak sedikit demi sedikit berselang seli dengan bahan A (sirap gula melaka) sambil di putar hingga rata.
4. Akhir sekali masukkan mentega cair, gaul hingga sebati.
5 Sapukan acuan-acuan kecil dengan mentega. Tuangkan separuh adunan kedalam acuan dan letakkan hirisan pisang keatas adunan tadi.
6 Kukus selama 15-20minit. Sejukkan dahulu sebelum keluarkan dari acuan.
Apam Harum Manis (Perang), Apam Pisang Lembut Gebu (Putih)