Strawberry Cheese Tart
By Kak Wan @ Wan Resipi
Kulit Tart
Bahan-bahan :
170 gm marjerin
50 gm gula aising
1 biji telur Gred C
290 gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Trim bahagian atasnya. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
5. Bakar pada suhu 170C sehingga masak. Sejukkan dahulu sebelum di isi dengan adunan coklat cheese cream.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cheese Cream
Bahan-bahan :
250 gm cream cheese
50 gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
25 gm mentega
Filling Strawberry
Cara-cara :
1. Putar cream cheese, mentega dan gula hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi hingga rata. Ketepikan 2-3 sudu adunan untuk lorekan.
3. Picit sedikit filing di dalam kulit tart. Buat hingga habis.
4. Masukkan adunan cheese ke dalam piping bag dan picit ke atas filling hingga penuh ke dalam kulit tart.
5. Untuk lorekan campurkan adunan putih yang di ketepikan tadi dengan pewarna, masukkan ke dalam piping bag, gunting sedikit muncungnya. picit ke atas permukaan tart kemudian lorek dengan pencungkil gigi.
6. Bakar selama 10 minit pada suhu 160C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
By Kak Wan @ Wan Resipi
Kulit Tart
Bahan-bahan :
170 gm marjerin
50 gm gula aising
1 biji telur Gred C
290 gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Trim bahagian atasnya. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
5. Bakar pada suhu 170C sehingga masak. Sejukkan dahulu sebelum di isi dengan adunan coklat cheese cream.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cheese Cream
Bahan-bahan :
250 gm cream cheese
50 gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
25 gm mentega
Filling Strawberry
Cara-cara :
1. Putar cream cheese, mentega dan gula hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi hingga rata. Ketepikan 2-3 sudu adunan untuk lorekan.
3. Picit sedikit filing di dalam kulit tart. Buat hingga habis.
4. Masukkan adunan cheese ke dalam piping bag dan picit ke atas filling hingga penuh ke dalam kulit tart.
5. Untuk lorekan campurkan adunan putih yang di ketepikan tadi dengan pewarna, masukkan ke dalam piping bag, gunting sedikit muncungnya. picit ke atas permukaan tart kemudian lorek dengan pencungkil gigi.
6. Bakar selama 10 minit pada suhu 160C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Strawberry cheese tart dengan motif buah cerry
Planning to make them, how to store them? And for how long can it be stored?
ReplyDelete