Udang Petai Hawflakes Masam Manis
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
100 gm udang, buang kulit, tinggalkan ekornya
100 gm isi petai
3 tangkai cili padi, tumbuk kasar
1/2 labu bawang holand, potong kasar
2 tangkai daun bawang, potong pendek
4 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar cuka
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
4 keping hawflakes, cincang
2 sudu besar madu
1 1/2 cawan air
1 sudu besar bancuhan air tepung jagung
Minyak untuk menumis
Cara-cara :
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
- Tumis sebentar potongan bawang dan daun bawang.
- Tambahkan sos cili, cili tumbuk dan sos ikan, kacau rata.
- Masukkan air, hawflakes, gula, garam dan madu.
- Bila mendidih, masukkan petai dan masak seketika.
- Kemudian masukkan udang dan cuka.
- Tambahkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga kuah nampak sedikit pekat.
Udang Petai Hawflakes Masam Manis