Otak-Otak Sardin Kukus
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 tin sardin
4 sudu besar kelapa parut
2 biji telur, kocok ringan
100 ml santan pekat
3 helai daun limau purut, hiris halus
1 helai daun kunyit, hiris halus
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
3 biji limau kasturi, ambil jus
⁣3 sudu besar minyak masak⁣

Bahan Kisar
3 batang serai, ambil bahagian putih
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 cm kunyit segar
2 tangkai cili merah
2 sudu besar cili kering kisar

Penyediaan :
  1. Ketepikan sos tomato.
  2. Ambil 3 keping sardin dan lecek hingga halus.
  3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  4. Masukkan isi ikan, kelapa parut, daun limau dan jus limau.
  5. Perasakan dengan gula dan garam.  Gaul rata.
  6. Alih ke dalam bekas, sebatikan dengan santan dan telur.
  7. Tuang adunan ke dalam bekas tahan panas.
  8. Letak atas nya dengan kepingan ikan sardin.
  9. Tabur dengan hirisan daun kunyit.
  10. Kukus selama 15 minit hingga masak.

Otak Otak Sardin Kukus