DAGING GORENG TAUGEH HIJAU
By Kak Wan @ Wan Resipi

BAHAN-BAHAN:
300 gm Daging
1/2 sudu besar Tepung Jagung
1/2 sudu besar Sos Tiram
1 sudu kecil Kicap Cair
1 sudu kecil serbuk Lada Sulah
Minyak untuk menggoreng
3 ulas Bawang Putih hiris
1/2 inci Halia hirs
2 tangkai Cili Merah potong
2 tangkai Jeruk Cili Hijau potong
1/2 Capsicum hiris
250gm Pea Sprout (Taugeh Hijau)
1 sudu besar Kicap Manis

PENYEDIAAN:
  1. Daging di hiris nipis, cuci dan toskan hingga kering.
  2. Gaul dengan tepung jagung, sos tiram, kicap cair dan serbuk lada sulah.
  3. Perapkan selama 30 minit.
  4. Panaskan minyak, goreng daging hingga kering.
  5. Angkat dan ketepikan.
  6. Dalam kuali yang sama, tumis bawang, halia hingga naik bau.
  7. Masukkan cili merah, cili hijau dan capsicum.
  8. Masukkan daging yang di goreng tadi dan gaul rata.
  9. Tambah sedikit sos tiram dan kicap manis.
  10. Gaul rata, akhir sekali masukkan Pea Sprout.
  11. Goreng kilas sebentar dan angkat.

DAGING GORENG TAUGEH HIJAU